• Wat Paarden Kunst
  • Wanneer 02 juni 2024 t/m 22 september 2024 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Agenda-item aan agenda toevoegen iCal

Foto: Marten de Leeuw (Bruikleen Groninger Museum, Groningen)

Paard en mens, al lange tijd hebben ze een bijzondere verbondenheid. Het paard vertolkt bij alle rangen en standen van de bevolking een rol. Op het boerenland vertrouwt men op de werk- en trekpaarden om de mens te helpen. En bij de elite is de paardensport een geliefde vorm van vermaak en vertier. De vroegste afbeelding van het paard is te zien in de grotten van Lascaux. Het paard heeft sinds de oudheid ontzettend veel kunstenaars geïnspireerd. Zo ook in Groningen, paardenprovincie bij uitstek.

De Groningse Otto Eerelman (1839-1926) was hofschilder, maar tegenwoordig kennen we hem vooral vanwege zijn prachtige natuurgetrouwe schetsen en schilderijen van paarden (en honden). Eerelman heeft tevens een bijzondere connectie met het Veenkoloniaal Museum. Oprichter van het museum en ploeglid, G. H. Streurman was bevriend met Eerelman en refereert ook wel aan Eerelman als belangrijke raadgever in zijn leven.

Naast werken van Eerelman wordt ook de paardenkunst van de Groningse Tabertus Melissen geëxposeerd. Melissen was van oorsprong tekenaar en schilder, later werd hij tevens paardenfotograaf. Hij was leerling aan de Academie Minerva en had een bijzonder talent om goedgelijkende paardenportretten te maken.

Klik hier en lees het artikel uit Erfgoednieuws oktober 2023