• Wanneer 26 maart 2023 t/m 18 juni 2023 (Europe/Amsterdam / UTC200)

Lente 2023, het Veenkoloniaal Museum staat in bloei. In deze nieuwe lente-tentoonstelling staan de natuur en haar bloei centraal, bekeken door de kunstenaarsogen van Matthijs Röling. Natuurlijke schoonheid wordt mede mogelijk gemaakt door het Drents Museum. Sinds jaar en dag neemt het werk van Röling een belangrijke plaats in binnen de collectie van het Drents Museum. Voor het eerst zal in het Veenkoloniaal Museum een selectie kunstwerken van deze Groningse kunstenaar te zien zijn.

Matthijs Röling (Oostkapelle, 1943) studeerde vanaf 1960 aan de Koninklijke Academie Den Haag en later aan de Rijksacademie van Amsterdam. Hij bewoog zich tussen de abstracte en conceptuele kunstvormen en als een van de eerste kunstenaars in Nederland durfde hij te breken met deze tendens. Hij gaat schilderen naar de werkelijkheid en wijdt zich aan de figuratieve kunst. De eigenzinnige keuze om niet mee te gaan in de kunstontwikkelingen van zijn tijd zorgt voor kritiek. Abstracte kunst werd na de oorlog immers gezien als de kunst van de vrijheid, maar uiteindelijk maakt de kritiek plaats voor grote waardering. Röling wordt een van de grootste figuratieve kunstenaars van Nederland en ontvangt verschillende onderscheidingen. Ook bekleedt hij een voorbeeldrol voor jonge kunstenaars die de figuratieve weg kiezen en hij doceerde jarenlang aan de Academie Minerva Groningen. Zijn vroege oeuvre bestaat uit stillevens en mythologische voorstellingen. Later ligt zijn focus op mensfiguren en naakten. Aan het einde van zijn loopbaan schilderde hij veelal tuinen. Zijn stijl bevat veel symboliek en toont verwijzingen naar een wereld vol fantasie. Een keer op keer terugkerende liefde in zijn schilderijen is die voor mens en natuur. Hij laat zich inspireren door het Groningse landschap rondom hem.

Foto: Tuin in Ezinge, september, 2003. Collectie Drents Museum, bruikleen particuliere collectie (foto Tom Haartsen)