• Wanneer 13 oktober 2019 t/m 26 januari 2020 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Agenda-item aan agenda toevoegen iCal

In de Groninger Veenkoloniën speelde de vrouw in de zeevaart een belangrijke rol. Ze bleef niet alleen thuis wachten op de terugkomst van haar man en kinderen, maar voer zelf actief mee. De vloot in de Veenkoloniën bestond hoofdzakelijk uit relatief kleine zeeschepen, variërend van 60 tot 150 ton. In de binnenvaart was, en is nog steeds, een belangrijke rol voor de vrouw weggelegd. De Veenkoloniale zeevaart ontsproot juist uit die binnenvaart. Op oude binnenvaartfoto’s zien we dan ook vaak de vrouw aan het roer staan. Een goed voorbeeld is de foto van Hendrina Bakker-Korper.
Voor deze expositie zoeken we meer foto’s van kapiteinsvrouwen. Het mogen staatsieportretten zijn, zoals op die prachtige carte de visite van Juliana Elizabeth Brons, maar ook aan boord genomen foto’s, alhoewel we weten dat deze foto’s uiterst zeldzaam zijn. Mocht u nog over foto’s van uw voorouders beschikken, dan houden we ons aanbevolen. Mocht u de originelen niet willen missen, dan kunt u ze altijd nog inscannen. Verder zoeken we nog verhalen van kapiteinsvrouwen aan boord, dus verhalen uit overlevering, maar ook verhalen uit correspondentie.

Mocht u over foto’s, brieven of documenten beschikken, dan kunt u ons bellen onder nummer 0598-362442 of ons er per mail over berichten via hachmer@veenkoloniaalmuseum.nl
Ouderwets per post kan ook via Veenkoloniaal Museum, Museumplein 5, 9641 AD Veendam.

Foto 1. Zeer zeldzame aan boord foto van Antje Zeven, vrouw van kapitein Jacob de Grooth uit Nieuwe Pekela.

Foto 2. Binnenschippersvrouw Hendrina Bakker-Korper staat aan het roer van het 82 ton metende bolschip Nooitgedacht van schipper en turfhandelaar Jouke Bakker. Links Hendrina Bakker-Korper.

Foto 3. Carte de visite van de in 1830 te Wildervank geboren kapiteinsvrouw Juliana Elizabeth Brons, echtgenote van Hendrik Boekhoudt, met op haar schoot Theodorus. Theodorus werd later textielhandelaar te Stadskanaal.