• Een vleug Jugendstil in Oost-Groningen
  • 2022-12-11T00:00:00+01:00
  • 2023-08-27T23:59:59+02:00
  • Vanwege de warme belangstelling hebben we besloten deze expositie te verlengen. We presenteren op zaal naast een top 20 aan gebouwen, (voorbeeld) boeken, en interieur- en decoratie stukken. Daarnaast sluiten we op de 27 augustus af met een lezing en wandeling, kunt u een Jugendstil route downloaden, of inschrijven voor één van onze arrangementen inclusief overnachting.
  • Wanneer 11 december 2022 t/m 27 augustus 2023 (Europe/Amsterdam / UTC100)
  • Agenda-item aan agenda toevoegen iCal

ADOPTEER DEZE TENTOONSTELLING.jpg

In de 19de eeuw ontstonden allerlei neostijlen die teruggrepen op een roemrucht verleden. Neoclassicisme, neogotiek en allerlei eclectische mengvormen. Jugendstil of Art Nouveau (Nieuwe Kunst), wilde met deze traditie breken en gebruik maken van nieuwe technieken. Er was ruimte voor ornamenten in deur- en raampartijen in vloeiende lijnen, geïnspireerd door de natuur. De inrichting van het gebouw was vaak in overeenstemming met het uiterlijk. Later raakte het weer geheel uit de gratie vanwege de uitbraak van de Eerste Wereldoorlog. Door verbouwingen zijn veel interieurdetails in nu nog bestaande gebouwen verloren gegaan, maar gelukkig is er een revival. Soms worden panden met gevoel voor details weer gerestaureerd. Er is weer belangstelling voor Jugendstil, ook voor het in dezelfde periode ontworpen aarde- en porseleinwerk en niet te vergetende de boekdrukkunst. Voor onze Jugendstil arrangementen, kijk bij activiteiten. 

Download hier de Jugendstil-route

Rond 1900 verrezen overal in Europa, maar tevens in andere continenten, nieuwe herenhuizen, villa’s en bedrijfsgebouwen onder Jugendstilarchitectuur. De panden die in Nederland gebouwd werden weken af van buitenlandse voorbeelden. Uitbundige vormen zoals we die in Brussel, Parijs en Riga zien, komen we in Nederland op een paar uitzonderingen na, niet tegen. Aanvankelijk in grote steden met Den Haag als koploper. Uitbundige vormen in ijzer werden slechts toegepast in balkonhekjes, deurhekken, houders van vlaggenstokken en dergelijke. Dikwijls kon de architect zich niet geheel losmaken van allerlei neostijlen en herinneren neogotische en neo-renaissancistische elementen zoals torentjes, kantelen en erkertjes aan de voorgaande periode. De periode 1910-1914 kenmerkte zich door een versobering die door velen ten onrechte als Art Deco wordt aangeduid. Deze mengeling van stijlen zien we ook in Oost-Groningen. De aannemer past toe waar de opdrachtgever kiest. Klant is Koning, niet waar? ...

Opmerkelijk dat we in kleinere dorpen en steden van Noord-Nederland soms sprankelende voorbeelden tegenkomen. Panden gebouwd in opdracht van jonge industriëlen en ondernemers en een ontluikende middenstand die geld beschikbaar hadden om te investeren in iets nieuws en zich vaak toch ook van de rest wilden onderscheiden. Lokale architecten keken af bij de grote namen, speelden leentjebuur of gebruikten voorbeeldboeken. Ook de plaatselijke dorpstimmerman wist wel aan tegels met Jugendstilmotieven en glas-in-lood ramen te komen. En zo zijn er anno 2023 in de dorpen in Oost- Groningen nog steeds mooie voorbeelden te vinden van Jugendstilpanden en mengvormen, waar Jugendstilelementen in zijn verwerkt. 

In de tentoonstelling besteden we aandacht aan diverse nu nog bestaande panden, maar ook aan interieurstukken zoals meubels, gebruiksvoorwerpen en boeken die een soort drie-eenheid met het speciaal voor de opdrachtgever gecreëerde gebouw vormden.

Er is een kleurrijke publicatie verkrijgbaar in onze museumwinkel, of via de webshop op deze website. 
Een vleug Jugendstil in Oost-Groningen - Veenkoloniaalmuseum