• Wanneer 05 juni 2017 17:00 t/m 18 september 2017 18:00 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Agenda-item aan agenda toevoegen iCal

Dorus Roovers (1897- 1953) is een flamboyant kunstenaar. Geboren in Rotterdam, trekt hij na zijn studie de wijde wereld om na een poosje, zoals vele kunstenaars, zich te vestigen op de Veluwe. Putten wel te verstaan. Hij stelt zijn atelier open voor andere schilders. Niemand minder dan Pablo Picasso exposeert bij hem. Charley Toorop, Jo Bezaan, Kees van Dongen en vele anderen exposeren in atelier d’Olde Deel van Roovers. Dorus Roovers is een opvallende verschijning in het dorp. Tijdens de oorlog sluit hij zich aan bij het verzet tegen de Duitsers. In 1943 duikt hij onder en verdwijnt spoorloos. De kunstenaar lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen.

Bij het Veenkoloniaal Museum te Veendam leeft in 2014 de gedachte om de allereerste kunstexpositie die werd georganiseerd, na 75 jaar te herhalen. Op initiatief van Geert Hendrik Streurman, een van de oprichters van het museum en voormalig lid van Groninger Kunstenaarskring De Ploeg, exposeert Dorus Roovers (1897-1953) in 1941 met eigen werk in het Veenkoloniaal Museum te Veendam.

Wat, zo denken de directeur en de conservator van het museum, zou er mooier zijn dan juist deze expositie na 75 jaar te herhalen. Maar wie is Dorus Roovers? En nog belangrijker, is er nog werk van hem te vinden?

Dorus Roovers sterft in 1953 en zijn werk raakt in de vergetelheid. Zijn vrouw verkoopt een groot deel van zijn schilderijen aan een Franse kunsthandelaar, wat vermoedelijk een van de redenen is dat zijn werk in Nederland schaars is.

Toch is er in de jaren zestig nog een kleine overzichtstentoonstelling van zijn werk in Den Haag en in Arnhem. Het Veenkoloniaal Museum grijpt in 2015 haar jubileumjaar aan om eens een balletje op te werpen en zoekt contact met de pers. Dorus Roovers had immers in Groningen ondergedoken gezeten! Is er in de provincie Groningen nog werk van Roovers? Jazeker, en zo gaat van  5 juni tot en met 18 september  de expositie Dorus Roovers na 75 jaar in Veendam ‘op herhaling'.

Levensloop

Dorus Roovers wordt op 22 oktober 1897 geboren in Rotterdam en volgt daar lessen aan de Academie voor Beeldende Kunst en later aan de Academies in Parijs en München. In 1935 vestigt hij zich, zoals veel kunstenaars in die jaren, op de Veluwe. Hij begint in Putten een klein atelier. Roovers bouwt een deel van de schuur uit tot expositieruimte en exposeert daar onder andere werk van Charley Toorop en Pablo Picasso.. Roovers raakt betrokken bij het verzet tegen de Duitsers. In 1943 duikt hij onder en verdwijnt spoorloos. Hij lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen.

Roovers blijkt naar het noorden te zijn gevlucht, duikt onder in de stad Groningen, Ulrum en later in Ter Apel. Na de oorlog gaat hij terug naar het zwaar door de oorlog getroffen Putten. In 1951 vertrekt hij en vestigt zich in Kootwijkerbroek. Daar start hij opnieuw een atelier.

Dorus Roovers overlijdt op 20 april 1953. Zijn weduwe verhuist naar Oosterbeek. Kort voor de verhuizing zegt ze nog tegen de buurman: "Later zullen de schilderijen van mijn man beroemd zijn." Zover is het echter niet gekomen. Zijn weduwe is daar voor een deel zelf debet aan geweest: na het overlijden van haar echtgenoot verkoopt ze vrijwel al zijn werk aan kopers in Frankrijk en raakt Dorus Roovers geheel in vergetelheid.

Op herhaling

Niettemin is het Veenkoloniaal Museum Veendam er in geslaagd om 75 jaar na de eerste expositie, een nieuwe Dorus Roovers-expositie samen te stellen, met onder andere veel werk uit zijn onderduikperiode. Er zijn een twintigtal doeken getraceerd, onder andere in Ulrum, Nieuwe Pekela, Paterswolde, Schoonoord en Hilversum. Verder geeft de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed werk van Roovers in bruikleen, evenals museum De Tien Malen in Putten en het Groninger Museum.

Stijl

Het oeuvre van Dorus Roovers bestaat naast enkele figuurstukken voornamelijk uit landschappen en bloemstillevens. Zijn landschappen zijn expressionistisch, fel van kleur en geschilderd met een zeer pasteuze verftoets. Er zijn onmiskenbaar overeenkomsten met het werk van Groninger Kunstenaarskring De Ploeg, met wie Roovers in contact stond. Een terugkerend thema in zijn landschappen zijn hooimijten en korenschoven. Gedurende de Tweede Wereldoorlog, toen de kunstenaar ondergedoken zat op verschillende adressen in de provincie Groningen, is hij altijd blijven schilderen. Veel van zijn werk heeft dan ook het Groninger landschap als onderwerp.

Roovers heeft zich behalve door het expressionisme, ook laten inspireren door het kubisme, wellicht gestimuleerd door de periode die hij in Frankrijk heeft doorgebracht. Een mooi voorbeeld zijn de twee bloemstillevens die het Veenkoloniaal Museum in bruikleen krijgt van het Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en die speciaal voor deze gelegenheid worden gerestaureerd.