• Wanneer 04 oktober 2020, 14:30 - 17:00 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Agenda-item aan agenda toevoegen iCal

Lieuwe Jongsma vertelt in zijn flitslezing over het veen en de koloniën. In de veenkoloniën streek een opvallend groot aantal mensen neer met koloniale banden: bewindhebbers en werknemers van de Westindische en Oostindische Compagnieën, eigenaren van plantages en voormalig tot slaaf gemaakten. Waarom woonden ze juist hier?

Lieuwe Jongsma is historicus, collectiebeheerder en publieksadviseur bij de Groninger Archieven.

Wie aan veenkoloniën denkt, denkt niet zo snel aan zeevaart en wie aan zeevaart denkt, denkt niet zo gauw aan vrouwen. Toch speelden de vrouwen aan boord van Veenkoloniale schepen een prominente rol. Sterker nog ze beïnvloeden met hun gedachtegoed de Groninger Veenkoloniën en het aangrenzende Oldambt. Ze organiseerden in 1850 zelfs een heuse vrouwenrevolte die landelijk werd opgemerkt. Waarover? Dat ontdekt u in de zaallezing van 4 oktober. Deze wordt gehouden door Hendrik Hachmer.

Hendrik Hachmer is sinds vijf jaar directeur van het Veenkoloniaal Museum te Veendam en bestuurslid van de Nederlands Baltische Vereniging.

Op vier plekken in de provincie organiseren we op elke zondagmiddag in oktober twee historische lezingen. De eerste is een kort maar krachtig historisch verhaal dat je pakt in 20 minuten. Deze flitslezing is zowel digitaal als in de zaal te volgen. Daarna volgt een zaallezing van ongeveer drie kwartier. Deze is alleen voor het publiek in de zaal. Wanneer u de flitslezing digitaal wilt volgen, dan hoeft u zich niet aan te melden. Wilt u fysiek aanwezig zijn bij de lezingen, dan is aanmelden noodzakelijk.

Let op: aanmelden via: https://dagvandegroningergeschiedenis.nl/praktisch/reserveren/