• Wanneer 30 oktober 2019, 20:00 - 22:30 (Europe/Amsterdam / UTC100)
  • Agenda-item aan agenda toevoegen iCal

In april van dit jaar verscheen bij de Stichting Oude Groninger Kerken het boekje Pioniers van het volksgeluk (Kerkhovenreeks nr. 21), van de hand van historica en schrijfster Inge Dekker.

Inge Dekker (1968) studeerde onder meer geschiedenis en werkte als redacteur voor diverse media en organisaties. Zij onderzoekt en publiceert graag over 'vergeten' of onderbelichte verhalen rondom landschap en erfgoed. Sinds enkele jaren doet zij dit vanuit Oost-Groningen. In 2017 schreef Dekker in dezelfde Kerkhovenreeks al Stille getuigenis van een tijdelijk bestaan – Over Molukse kindergraven en het leven in Woonoord Carel Coenraadpolder.

In Pioniers van het volksgeluk neemt de schrijfster de lezer mee terug naar het Oude Pekela van de 19e eeuw. Een welvarende periode waarin turfwinning, scheepsbouw en zeevaart de toon zetten. Maar wat bracht deze welvaart aan ontwikkelingen op sociaal-cultureel vlak? Met de graven van een aantal hoofdrolspelers als vertrekpunt, schetst de schrijfster visies en betekenis van onderwijshervormer Hendrik Wester, dominee Marcus Jan Adriani en burgemeester Tjakko Borgesius, telg uit het geslacht van stadsveenmeesters. Ook besteedt zij in het boekje aandacht aan de rol van de Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen en het onderwijs aan dove kinderen uit de Pekela’s.

Pioniers van het volksgeluk is niet alleen gebaseerd op bestaande literatuur maar ook op bronnenmateriaal dat veelal digitaal beschikbaar bleek. De verhalen worden geïllustreerd met historisch prentenmateriaal en niet eerder vertoonde portretten.

In de lezing zal de schrijfster aan de hand van dit beeldmateriaal nader ingaan op de wereld van de Pioniers van het volksgeluk.

Het boekje is te koop in de winkel van het museum of te bestellen via de webshop van St. Oude Groninger Kerken (6 euro).

Entree € 5,- p.p. (Museumkaart en Vriendenkaart geldig)

Foto: Jelte Oosterhuis