• Wanneer 31 oktober 2018, 20:00 - 22:00 (Europe/Amsterdam / UTC100)
  • Agenda-item aan agenda toevoegen iCal

Misschien zijn het wel juist de gruwelijkheden waarmee wij mensen geconfronteerd worden die ons laten hunkeren naar wijsheid. Wijsheid om te begrijpen wat ons mensen bezielt en wijsheid om te kunnen ontdekken hoe we meer kunnen zijn dan ondergeschikten van het lot.

Hannah Arendt is een Joodse filosofe die vanuit die behoefte aan begrijpen veel aandacht heeft gegeven aan de menselijke mogelijkheden en hoe wij daar mee om dienen te gaan. Zij stelde de vraag: wat maakt mensen tot mens en waar kan dat menselijke ontsporen en leiden tot zoiets gruwelijks en onmenselijks als de Tweede Wereldoorlog?

In deze lezing laten we zien dat door de kritiek van hedendaagse filosofen wellicht een zekere naïviteit in de ideeën van Arendt aan de orde komt, maar ook dat haar pleidooi voor menselijke waardigheid na deze kritiek nog steeds overeind staat. Haar visie op maatschappelijke ontwikkelingen is in veel opzichten verrassend actueel.

Theo Meereboer en Petra Bolhuis zijn in 1995 afgestudeerd aan de RUG met een gezamenlijke afstudeerscriptie: De vrije productie. Petra Bolhuis is daarnaast afgestudeerd aan de RUG als orthopedagoog met als afstudeerscriptie Het wijkend subject.