In de 19de eeuw kwam Veendam tot ongekende bloei. Veendam dankt haar naam aan een dam die het overvloedige veenwater dat door het riviertje de Oude Ae liep, moest keren en reguleren. Samen met een landschapsgids wandelt of fietst u door het gebied. Ze wijzen u op historische details en mooie woningen en gebouwen die herinneren aan deze bloeiperiode van Veendam. Dit arrangement is al vanaf 6 personen mogelijk.

Gestart wordt er in bij Cultuurcentrum vanBeresteyn waar het Veenkoloniaal Museum onderdeel van uit maakt. We ontvangen u daar met koffie en Groninger koek. Daarna verkennen we onder leiding van de landschapsgidsen al fietsende of lopende de directe omgeving van het museum. Naast de kapiteinswoningen, die nog herinneren aan de bloeiperiode van de zeevaart is er in Veendam nog veel historisch erfgoed te ontdekken. Het prachtige Ooster- en Westerdiep, en een zeer bijzondere begraafplaats met prachtige graven van zeelieden. Graven die herinneren aan verre reizen en avonturen. Het uitbreidingsplan Tussendiepen met heel veel mooie woningen gebouwd in de stijl van de Amsterdamse School, het oude station, en niet te vergeten de Jonkerloods, ontworpen door de in Veendam geboren en later landelijk bekende architect Marius Duintjer. Kortom te veel om op te noemen, maar de gidsen zullen u zeker enthousiasmeren.

We sluiten het arrangement af met een aantal verrukkelijke Veenkoloniale lekkernijen in Hotel Parkzicht, direct naast het museum. Originele Groninger mosterdsoep met spekjes, een echte Hooghoudt en nog veel meer producten uit de regio staan op de kaart !

Als u dit wenst kan het arrangement hier natuurlijk ook mee beginnen.

Aanmelden kan via dit formulier.