Albert Buursma, Daniel Jacobs Boerma's reis naar Engeland in 1848Daniel Jacobs Boerma, een boerenzoon uit Kalkwijk bij Hoogezand, maakt op 29-jarige leeftijd een reis aan boord van de Groninger zeetjalk Elsiena. Het schip vervoert haver van Groningen naar Londen. Op 10 mei 1848 stapt hij als passagier aan boord bij kapitein H.H. Bieze.https://www.veenkoloniaalmuseum.nl/nl/museumwinkel/webwinkel/museumwinkel/daniel-jacobs-boermas-reis-naar-engeland-in-1848https://www.veenkoloniaalmuseum.nl/@@site-logo/Logo-brown.png
Albert Buursma, Daniel Jacobs Boerma's reis naar Engeland in 1848
Daniel Jacobs Boerma, een boerenzoon uit Kalkwijk bij Hoogezand, maakt op 29-jarige leeftijd een reis aan boord van de Groninger zeetjalk Elsiena. Het schip vervoert haver van Groningen naar Londen. Op 10 mei 1848 stapt hij als passagier aan boord bij kapitein H.H. Bieze.
Daniel Jacobs Boerma, een boerenzoon uit Kalkwijk, maakt op 29-jarige leeftijd een reis aan boord van de Groninger zeetjalk Elsiena. Het schip vervoert haver van Groningen naar Londen. Op 10 mei 1848 stapt hij als passagier aan boord bij kapitein H.H. Bieze. Boerma houdt een bescheiden dagboekje bij, waarin hij allerhande bijzonderheden beschrijft die hem tijdens de ruim drie weken durende ris opvallen. Zijn boerenafkomst verloochent zich niet. Hij merkt op dat hier ‘schoone veldgewassen’ staan en wanneer ze eenmaal in Londen zijn, stelt hij vast dat de schapen op een beestenmarkt ‘wel twee duim vet op de ribben hebben’. Daarnaast ervaart onze reiziger als een ‘toerist’ avant la lettre wat het is om the highlights van de metropool Londen te aanschouwen. Hij verbaast zich bovendien over de bedrijvigheid, de fabrieken en de met stoom aangedreven treinen. Het dagboekje bleef sindsdien een particulier bezit. De Stichting K.P. Boon die in 2011 een ander reisverslag uit het midden van de 19de eeuw het licht deed zien, besloot ook het verslag van Boerma te laten bezorgen. Historicus Albert Buursma bewerkte het manuscript en lichtte het toe. Daarnaast nam de auteur korte verhandelingen op over aanpalende onderwerpen als het Veenkoloniale boerenbedrijf in die tijd, de scheepsbouw in de Veenkoloniën en de Veenkoloniale zeevaart. Ook het Victoriaanse Engeland, het reizen en reisverslagen in de 19de eeuw kregen aandacht. Ten slotte zijn aan het manuscript enige persoonlijke gegevens van Daniel Jacobs Boerma toegevoegd. Het reisverslag en de toelichtingen bieden een lezenswaardig beeld over een jonge boerenzoon op avontuur in het midden van de 19de eeuw.
Nederlands / paperback / 72 pagina's / rijk geïllustreerd