12 november 2022 t/m 13 maart 2023

Holland Mania in Riga!

In de periode van 1898 tot aan de jaren twintig was keukentextiel met Nederlandse motieven enorm populair in de appartementen van de bruisende stad Riga. In de hal van het appartementengebouw, waar nu het Riga Art Nouveau Centre is ondergebracht, zien we zelfs muurschilderingen met Hollandse motieven. Zeilschepen, koeien en natuurlijk molens, sieren de entree. Waarom waren deze motieven rond 1900 zo populair? Ontdek het in deze tentoonstelling vol met kunst & kitsch, handdoekrekjes, tulpen en Volendammers.

11 december 2022 t/m 02 juli 2023

Een vleug Jugendstil in Oost-Groningen

Na 1900 werden in Nederland ook op het platteland steeds vaker woningen gebouwd met Jugendstilelementen. De in 1903 in de stad Groningen gehouden tentoonstelling voor Nederlandse Kunst & Nijverheid zorgde voor een doorbraak. In het noorden van Nederland staan op het platteland relatief veel Jugendstil panden. Ook in Oost- Groningen zijn pareltjes te vinden. We presenteren op zaal naast een top 20 aan gebouwen, ook (voorbeeld) boeken-, interieur- en decoratie stukken.

26 maart 2023 t/m 18 juni 2023

Natuurlijke schoonheid, Matthijs Röling

Lente 2023, het Veenkoloniaal Museum staat in bloei. In deze nieuwe lente-tentoonstelling staan de natuur en haar bloei centraal, bekeken door de kunstenaarsogen van Matthijs Röling.

02 juli 2023 t/m 05 november 2023

Geknipt voor het leven

Vanaf juli 2023 is de tentoonstelling Geknipt voor het leven te zien in het Veenkoloniaal museum Veendam. Het museum toont daarmee een overzicht van drie eeuwen papierknipkunst uit de noordelijke provincies en leidt de bezoeker langs historische topstukken van papier uit de collecties van particulieren en diverse musea.

23 juli 2023 t/m 19 november 2023

Onder zeil, Groninger schepen volop in de vaart

Aan de bloeiperiode van de 19de-eeuwse zeevaart herinneren nog honderden schilderijen en tekeningen. Toch is het maar een fractie van alle scheepsportretten die ooit gemaakt zijn. Bij deze expositie putten we rijkelijk uit onze eigen collectie en uit diverse grote particuliere collecties. Kortom een keur aan werken die normaal niet zo vaak te zien zijn.