De Familietrouw is het oudste, nog in originele staat verkerende schip in de provincie Groningen en nog helemaal 'zeilwaardig'. Het schip is opgenomen in het Nationaal Register Varende Monumenten.

In 1994 verwierf het Veenkoloniaal Museum te Veendam van de familie Ploeg uit Oosterbeek de uit 1894 daterende spitse praam Familietrouw. Voorwaarde voor deze schenking was dat het Veenkoloniaal Museum het schip in originele staat zou behouden. In het zelfde jaar werd het schip voor het uit 1799 daterende Kapiteinshuis te Nieuwe Pekela afgemeerd en vormt het een monumentaal geheel.

Is de Familietrouw dan zo’n bijzonder schip, er zijn immers genoeg ‘Bruine vloot’ schepen? Inderdaad, het schip is zeer bijzonder. Van dit type zijn er in Nederland nog geen vijf meer over, maar het meest bijzondere is dat het schip zich nog in behoorlijk authentieke staat bevindt. Natuurlijk is er in die meer dan honderd jaar wel het één en ander veranderd aan het schip, maar het ruim is nog steeds niet verbouwd ten behoeve van de recreatie. Aan boord vindt u geen nieuwe kooien of een bar, nee, de Familietrouw bezit nog steeds de originele roef uit 1894, compleet met een paar kleine kooien. Het ruim is nog steeds een ruim. Klaar om eventueel honderden turven te laden.

Is er nog iets bekend over de geschiedenis? 

Het schip liep in 1894 bij scheepswerf Ten Horn te Veendam van stapel voor de familie Drost. In 1900 werd het schip voor het eerst gemeten en draagt het de naam Geertje, de naam van de vrouw van de eerste schipper, te weten Geertje Poortman. Het echtpaar Drost is begraven op de begraafplaats van Wildervanksterdallen en het graf is in 2019 opgeknapt. In 1914 ging de Familietrouw als Jacoba door het leven. Eigenaar is dan de familie Witvoet. Deze verkoopt het schip aan de familie Schonewille.  Schonewille doopte het schip in de jaren twintig twintig uiteindelijk 'Familietrouw'. De naam die het schip nog steeds draagt. De laatste schipper die nog met het schip beroepsmatig turf vervoerde was schipper Muskee uit Hoogeveen. Eind jaren 60 kwam het schip in handen van schipper Van der Veen uit Zwolle. Hij gebruikte de Familietrouw als bijboot voor zijn zand- en grindhandel.

In 1970 neemt schipper Teakema uit Zwolle het schip over en gebruikt de Familietrouw als bijboot en is vooral in Friesland actief bij de aanleg van ruilverkavelingswegen. In 1976 werd het schip als oud ijzer in Akkrum gekocht en door de familie Ploeg uit Oosterbeek omgetoverd tot een varend monument. Niet voor niets kreeg het schip tijdens de Strontrace van 1983 de eerste prijs als het meest originele schip van het deelnemersveld.

Film: Familietrouw onder zeil


Meld je aan als Reder van de Familietrouw en ontvang een origineel Redercedulle. Tevens ontvangen de Reders jaarlijks het Rederbulletin en het Omzien naar het Veenkoloniaal Museum.
Uw bijdrage van € 25 per jaar zorgt ervoor dat de Familietrouw in de vaart blijft!
Direct aanmelden!