Laat u in een weekeinde verrassen door de veelzijdige Groninger Veenkoloniën. 

De Groninger Veenkoloniën verrassen bezoekers op positieve wijze. Weinigen weten dat de regio in de 19e eeuw een Gouden Eeuw beleefde dankzij de zeevaart, die tot grote bloei kwam. Behalve de zee- en binnenvaart zorgde ook de landbouw en de industrie voor bedrijvigheid op en langs de kanalen. De zeevaart neemt een grote vlucht. 60% van de Nederlandse vloot komt dan uit deze regio.  Steeds meer schippers verdienden hun brood met tochten naar Bremen, Hamburg en Riga. Niet voor niets vestigde Lloyds uit Londen in Veendam een van haar eerste kantoren. 

Speciaal voor de fijnproevers heeft het Veenkoloniaal Museum een arrangement samengesteld waarin de Veenkoloniën centraal staan. Als gids niemand minder dan de directeur van het museum die diverse publicaties op zijn naam heeft staan en als geen ander de regio kent!  Museumdirecteur Hendrik Andries Hachmer neemt u mee door de vaste expositie van het Veenkoloniaal Museum en brengt met u een bezoek aan de nabijgelegen Veendammer begraafplaats met prachtige zeemansgraven en het graf van Anthony Winkler Prins. Ter afsluiting brengt u een bezoek aan het Museum Kapiteinshuis in Nieuwe Pekela, een geheel gerestaureerde kapiteinswoning uit 1799. 

 Programma:
 
Vrijdag: aankomst in Veendam bij Brouwhotel Parkzicht, waar een kopje koffie en een glaasje Veenklout’n voor u klaarstaan. U overnacht er in een comfortkamer.

Zaterdag: om 10 uur ontvangst met koffie en koek bij het Grand Café vanBeresteyn. Aansluitend een PowerPoint presentatie over de geschiedenis van de Groninger Veenkoloniën en een bezoek aan de nabij gelegen begraafplaats.

Tegen 12.30 lunch.

Om 14.30 uur reizen we via Zuidwending naar Nieuwe Pekela. Al rijdende ziet u mooie boerderijen en rentenierswoningen. In Nieuwe Pekela maakt u kennis met het systeem van aanleg van een veenkolonie en het verhaal van de zeevaart en bezoeken we Museum Kapiteinshuis Pekela. In Nieuwe Pekela woonden ooit meer dan 200 zeekapiteins. 

Zondag: vertrek na het ontbijt, met vanaf 12.00 uur de mogelijkheid om nog even in rust het museum te bekijken
 
Het arrangement is inclusief gids, entrees genoemd musea, het boek 'Kolonisten, kanalen en kroegen', met jeneverkruikje,  verblijf in Brouwhotel Parkzicht, 2 keer ontbijt en 1 x lunch en 1 keer een driegangendiner naar keuze op de vrijdag- of zaterdagavond.

Aankomstdata: vrijdag 1 juli en vrijdag 22 juli 2022. 3 Daags arrangement in het teken van de Groninger Veenkoloniën, voor € 150,-- per persoon.

Aanmelden kan via e-mail: strikkers@veenkoloniaalmuseum.nl of telefonisch: (0598) 36 42 24.