• Geknipt voor het leven
  • 2023-07-02T00:00:00+02:00
  • 2023-11-05T23:59:59+01:00
  • Vanaf juli 2023 is de tentoonstelling Geknipt voor het leven te zien in het Veenkoloniaal museum Veendam. Het museum toont daarmee een overzicht van drie eeuwen papierknipkunst uit de noordelijke provincies en leidt de bezoeker langs historische topstukken van papier uit de collecties van particulieren en diverse musea.
  • Wanneer 02 juli 2023 t/m 05 november 2023 (Europe/Amsterdam / UTC200)
  • Agenda-item aan agenda toevoegen iCal

Afbeelding: Collectie Openluchtmuseum Het Hoogeland Warffum 
Vanaf juli 2023 is de tentoonstelling Geknipt voor het leven te zien in het Veenkoloniaal museum Veendam. Het museum toont daarmee een overzicht van drie eeuwen papierknipkunst uit de noordelijke provincies en leidt de bezoeker langs historische topstukken van papier.

Vanouds is papierknippen een ambacht dat velen beoefenden gedurende de lange winteravonden en nog steeds beleven veel mensen plezier aan deze kunstvorm. De knipkunst verdient haar plaats in de kunstgeschiedenis, toch is over de geschiedenis hiervan nog veel onbekend. Verschillende musea bezitten een of meer oude knipwerken, maar omdat ze veelal het museumdepot niet verlaten, zijn ze onzichtbaar voor het publiek. Voor de provincies Groningen, Friesland en Drenthe brengt deze tentoonstelling daar tijdelijk verandering in.
Aan de hand van een groot aantal bruiklenen uit museale en particuliere collecties geeft de tentoonstelling een goed beeld van de knipkunst uit de voorgaande eeuwen. Van verhalen die onder andere betrekking hebben op familiegebeurtenissen, het dagelijks leven of afkomstig zijn uit de Bijbel.

Steeds meer mensen beginnen de charme van oude papierknipsels te waarderen. In 2016 is papierknippen erkend en opgenomen in de Nationale Inventaris van Immaterieel Erfgoed, waarmee het belang van dit erfgoed wordt benadrukt.

De tentoonstelling in het Veenkoloniaal Museum komt tot stand in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Papierknipkunst die in 2023 haar 40-jarig bestaan viert.