• Wanneer 06 december 2017 t/m 30 november 2025 (Europe/Amsterdam / UTC100)
  • Agenda-item aan agenda toevoegen iCal

Laat u verrassen 

Op maar liefst twee verdiepingen vertellen we het boeiende verhaal van de Groninger veenkoloniën en geloof ons, het verhaal bevat meer dan veen en vervening. De 19de eeuw is voor onze regio een Gouden Eeuw. Landbouw, zeevaart en landbouwindustrie komen tot grote bloei. Honderden kapiteins varen vanuit Veendam, Wildervank, Oude- en Nieuwe Pekela richting Oostzee. Namen als Aletta Jacobs, Anthony Winkler Prins en Willem Albert Scholten zijn aan deze gouden 19de eeuw verbonden. Dus wilt u het verhaal van armoede, turf, jenever en achterdocht leren kennen, bezoekt u dan niet het Veenkoloniaal Museum. We verrassen u graag met een andere verhaal en organiseren jaarlijks meerdere leuke wisseltentoonstellingen.

Een klein deel van onze permanente expositie, de zetmeelzolder (het verhaal van aardappelzetmeel) is tijdelijk gesloten i.v.m. verbouw


Van turfgraver tot hoerenhondje

In een monumentaal pand uit 1911 verbeeldt het Veenkoloniaal Museum de ontwikkeling van de Groninger Veenkoloniën: de vervening en de turfgravers, de honderden binnenschepen in tientallen kilometers kanaal, de rijke industrie van aardappelzetmeel en strokarton, en de vele door zeevarenden meegebrachte souvenirs zoals de hoerenhondjes. Het is een gebied verbonden door water, met ondernemende kapiteins, landbouwers en fabrikanten. Graag laten we u met hen kennis maken. We zijn er trots op dat we hiervoor de Museumprijs van het Prins Bernhard Fonds in ontvangst hebben mogen nemen.