€ 9.95 incl. btw
BTW
9.0%
Aantal
Aanschaffen Updaten winkelwagen Bestel nu

De duivel en zijn moer vertelt over het veen. Over het Bourtangermoor, het uitgestrekte veengebied in het noordoosten van ons land. Ooit warmden generaties Nederlanders en Duitsers zich aan de miljoenen turven die hier gestoken zijn. Maar De duivel en zijn moer is geen verhaal over economie en energie, maar over de geheimzinnige krachten die dit zompige land verborgen hield.
'Wild en woest en ledig ligt het ruwe veen', dichtte de dominee en samensteller van de eerste encyclopedie, Anthony Winkler Prins. Voordat de turfgraver zijn schop in de moerassige veensmurrie stak en de woestenij bewoonbaar maakte, werd het door eerzame burgers zo veel mogelijk gemeden. Het 'moer' was een duivelsland, waar heksen rondvlogen, witte wieven over plas en dras zweefden, reuzen de spaarzame reizigers belaagden, hiplichten als dode zielen in het nachtelijk duister hun macabere dansen uitvoerden en aulken en nachtmerries als lugubere spookverschijnselen mens en dier bedreigden. Over deze duistere wereld gaat dit boek. Het legt verhalen die eindeloos zijn doorverteld, vast. Ze zijn te fascinerend om vergeten te mogen worden.

'Het duivelse veen' werd het Bourtangermoor in het noordoosten van Nederland genoemd; wat zo uitgestrekt en verraderlijk was, kon niet iets goddelijks zijn geweest. Hoewel het veen tegelijkertijd ook een uitkomst was, want het houtarme gebied kon het drogen en stoken. Was het misschien toch wel een cadeau van God? De auteur raakte geboeid door het gebied en wilde graag alle mystieke verhalen bundelen. Van het tragische verhaal over het liefdesleven van Steven en Dientje tot aan het mysterieuze verhaal over een bezoek van de duivel aan Klazienaveen; allerlei korte volksverhalen komen aan bod in deze fascinerende bundel. Het boek is op een vlotte, mystieke en ietwat informatieve manier geschreven. De bundel bestaat uit 51 verschillende verhalen. De meeste zijn vertaald naar het hedendaags Nederlands, maar enkele Oudhollandse teksten zijn onvertaald te lezen. Zeer interessante verhalenbundel die het vooral goed zal doen bij oudere lezers die het gebied en de volksverhalen kennen.

Nederlands / paperback / 272 pagina's

Shop
9,13
9%
Toon bruto prijs
Show price with taxes included
Aantal
Artikel verzendbaar
Geef aan of het artikel verzendbaar is, downloads e.d. niet
Flag whether shipping of this item is free.
Toon beschikbaarheid artikel
4,0
0,0
3,0
Inhoud