• Wanneer 05 februari 2017 t/m 28 mei 2017 (Europe/Amsterdam / UTC100)
  • Agenda-item aan agenda toevoegen iCal

Het Veenkoloniaal Museum Veendam organiseert in samenwerking met het CBK Groningen een grote solotentoonstelling met werk van Els Amman (1931-1978). Amman verhuist in de jaren zestig naar Groningen, waar ze de rest van haar leven blijft wonen. Kunstcritici zijn lovend over haar werk. Met kleurrijke figuren en zwevende fantasiedieren is het oeuvre van Amman als een bonte droom. Haar tekeningen, druksels en schilderijen zijn excentriek, met hier en daar een vleugje Marc Chagall en Hendrik Nicolaas Werkman. Bijzonder is dat Amman voornamelijk met drukinkt werkt. Ze schildert er zelfs mee! De tentoonstelling is van 5 februari tot en met 28 mei 2017 te zien in het Veenkoloniaal Museum Veendam.

Amman krijgt op de academie in Den Haag les van Paul Citroen. Tijdens haar opleiding experimenteert ze al met drukinkt en dit blijft ook altijd haar favoriete materiaal. In de jaren zestig brengt Amman de stugge inkt dik aan. Ze maakt veel koppen en dromerige taferelen waarbij de kleuren in elkaar overlopen. Vanaf de jaren zeventig  legt ze zich toe op haar bekende ‘rolling paintings’, kleurige druksels in de stijl van Werkman waarbij de inkt wordt verdund en met een roller uitgestreken tot een transparante laag. Hierbij werkt ze met mallen; uitgeknipte figuren die kunnen worden vermenigvuldigd in haar composities.

In 1961 vestigt Amman zich definitief in Groningen, waar een goede vriendin van haar woont. Ze arriveert met slechts één koffer, die ze opvult met een baksteen om hem wat zwaarder aan te laten voelen. Amman heeft weinig, maar wordt goed opgevangen. Zo is Jos de Gruyter, voormalig directeur van het Groninger Museum, van grote betekenis voor haar geweest. Jarenlang hebben ze brieven naar elkaar geschreven. De Gruyter waardeert het werk van Amman en voorziet haar van advies. Hij zorgt ervoor dat Amman wordt opgenomen in  de Beeldende Kunstenaars Regeling, zodat ze zich volledig kan richten op haar kunstenaarschap. Ook Henk van Os beschouwt Amman als een belangrijk vertegenwoordiger van het naoorlogs modernisme in Groningen. ‘Het werk van Els Amman heeft een wonderlijke warmte, waardoor je je opgenomen voelt in een wereld waarin de fantasie vrij spel heeft’, aldus Van Os.

Met zo’n 2000 werken heeft Amman een groot oeuvre nagelaten. Een overzicht van haar meest bijzondere schilderijen, tekeningen en druksels wordt getoond in het Veenkoloniaal Museum Veendam.

Voor museumkaarthouders worden er van februari tot en met mei gratis rondleidingen georganiseerd op de tweede en laatste zondag van de maand (12 en 26 februari, 12 en 26 maart, 9 en 30 april, 14 en 28 mei), om 13.30 uur en 15.00 uur. Om zeker te zijn van een plek kunt u zich aanmelden via de e-mail op: info@veenkoloniaalmuseum.nl onder vermelding van datum, tijdstip en het aantal personen. In de schoolvakanties worden er kinderknutselactiviteiten georganiseerd, waar iedereen net als Els Amman zelf met verfrollers aan de slag mag.