Van 5 mei 2020 tot en met 12 mei 2020

Al weer enkele jaren achtereen organiseren we Letlandreizen en nog steeds is er animo.
Soms krijgen we de vraag waarom we al in juli met werving beginnen. Voor ons is het antwoord eenvoudig: door op tijd te boeken kunnen we de prijs relatief laag houden. Dit jaar blijven we niet alleen in Letland, maar maken we ook een uitstap naar Estland. We reizen langs de westelijke oever van het Peipusmeer en staan op sommige plaatsen maar 200 meter van de Russische grens. Alhoewel we voor het gemak over de Baltische Landen spreken, zijn de landen zeer divers. De Estische taal is al heel anders dan het Lets. Sterker nog. Ze kunnen elkaar niet verstaan. Het gebied waar wij rondreizen is Zuid Estisch en Russisch is de voertaal. Zuid Estisch hoort tot de Fins Oegrische taalgroep. Het wordt ook in delen van Rusland en Letland gesproken. Daarnaast is er nog en taalenclave rond het Russische Krasnogorod, in de volkstaal Kraasna. Na een start in Letland reizen we via het indrukwekkende kasteel van Cesis naar ons hotel in Põlva, een klein stadje in Zuidoost Estland. Vanuit daar bezoeken we onder andere het Openluchtmuseum te Värska, aan de Russische grens bij het meer van Pskov, bezoeken we het meer landinwaarts gelegen voormalig Duitse landhuis te Mooste en de stad Tartu. De tweede dag brengt ons bij het meer dan indrukwekkende vrouwenklooster te Kuremäe. Het Kuremäeklooster, ook wel Pühtitsaklooster genoemd, is een Russisch-orthodox klooster in de plaats Kuremäe in de Estse gemeente Alutaguse. Het werd opgericht in 1891 en is het enige nog functionerende Russisch-orthodoxe nonnenklooster in Estland.
Op de terugreis naar Riga bezoeken we onder andere Valmiera. Vanuit Riga brengen we per openbaar vervoer een bezoek aan Jurmala en het Openluchtmuseum te Bergi.

Het voorlopige programma is als volgt:

Dinsdag 5 mei: Vlucht vanaf Amsterdam naar Riga en overnachting in Riga.
Woensdag 6 mei: Bustocht naar Põlva, met tussenstop in Cesis en bezoek aan het kasteel aldaar (overnachting Põlva).Donderdag 7 mei: Naar de rand van het meer van Pskov en bezoek aan openluchtmuseum te Värska aan de Russische grens, bezoek plaats Räpina, daarna landhuis Mooste en tot slot bezoek Tartu, overnachting Põlva.
Vrijdag 8 mei: Naar het orthodoxe vrouwenklooster te Kuremäe en terug via Kolkja en Mustvee aan het Peipusmeer, overnachting in Põlva.
Zaterdag 9 mei: Via Valmiera naar Riga.
Zondag 10 mei: Met de trein naar Jurmala.
Maandag  11 mei: Openluchtmuseum Bergi.
Dinsdag 12 mei: Vrij programma in de morgen, in de middag terugvlucht naar Amsterdam.

De deelnamekosten bedragen € 745,- p.p. voor Vrienden van het museum. Overige deelnemers betalen € 760,- p.p. De prijs is incl. vlucht naar en van Riga, transfer naar hotel, verblijf in 3 sterren hotel + ontbijt in Riga en Estland, entree museum Bergi, Cesis,  Värska en landhuis Mooste. Avondprogramma met Russisch eten in Kolkja, 3 daagse reis met touringcar door Estland, treinreis naar Jurmala. We vragen geen toeslagen voor 1 persoonskamers. We reizen op eigen gelegenheid, of d.m.v. carpoolen naar Schiphol, deze reiskosten worden vergoed.