Arrangementen

Ontdek de welvarende Groninger Veenkoloniën

De Groninger Veenkoloniën is een regio die de bezoekers op positieve wijze verrast. Bij Veenkoloniën wordt vaak aan armoede, zware werkomstandigheden en plaggenhutjes gedacht, maar weinigen weten dat de Groninger Veenkoloniën in de 19de eeuw een Gouden Eeuw beleefden dankzij de zeevaart en landbouw, die beiden tot grote bloei waren gekomen. Het veen was in de 19de eeuw rond Veendam en Hoogezand zo goed als verdwenen. Kortom, er is veel verwarring met andere veengebieden waar het turfgraven veel later op gang kwam en nog tot ver in de 20ste eeuw werd turf gestoken. Rond Veendam was in het midden van de 19de eeuw het veen zoals gezegd bijna geheel verdwenen. De landbouw kwam op de onder het afgegraven veen gelegen dalgronden, tot grote bloei. Op de kanalen bleef dankzij de vervening in Drenthe volop bedrijvigheid. Kruideniers, cafés en andere middenstanders profiteerden van al die passerende binnenschippers. Het waren goede klanten. Dankzij de vervening lag er een perfect systeem aan kanalen en zijkanalen. Ideaal in een tijd dat vervoer over de weg nog niets voorstelde. Niet alleen binnenvaart zorgde voor bedrijvigheid, ook de zeevaart. Zeevaart zo ver van zee? Jazeker! Steeds meer schippers verdienden hun brood met tochten naar Bremen, Hamburg en nog veel verder. Er werd regelmatig koers gezet richting Riga. In het midden van de 19de eeuw kwam zelfs meer dan 60 % van de Nederlandse zeegaande vloot uit de regio rond Veendam en Pekela. Lloyds uit Londen vestigde zich in 1852 niet voor niets voor het eerst op de vaste wal van Europa in Bremen en… Veendam. Natuurlijk is er in het Veenkoloniaal Museum te Veendam aandacht voor de vervening, maar er is ook een heuse Riga-zaal met souvenirs uit de Baltische staten. Ook staat het museum stil bij de opkomende aardappelzetmeel en kartonindustire. Het museum noemt zich met trots het museum van de 19de eeuw.

Samen met landschapsgidsen wil het museum u graag kennis maken met nog meer bijzondere verhalen in de regio en met monumentale gebouwen. Zo is Veendam rijk aan gebouwen gebouwd in de stijl van de ‘Amsterdamse School’. De vermaarde architecten Duintje en Van Linge kwamen ook uit Veendam en Anthony Winkler Prins schreef er zijn encyclopedie. Veendam kende een zeevaartschool en bezat de eerste scholengemeenschap van Nederland. Op de begraafplaats liggen nog prachtige graven die herinneren aan de zeevaart. Deskundige gidsen nemen u er graag mee naar toe. Alles op loop- en fietsafstand van het museum Tussendoor willen we u graag culinair verrassen.

Hoog tijd dus om deze bij het grote publiek onbekende streek te ontdekken. Samen met de VVV stelde het museum twee bijzondere (groeps)arrangementen samen. Op verzoek ontstaat er een volledig arrangement, eventueel inclusief overnachting(en).

arrangement 'Windkracht 8'

Windkracht 8

arrangement 'Langs de oude Ae'

Langs de oude Ae