Archeologische avond, Middeleeuws Fries recht, met een accent op de Ommelanden

Startdatum
Plaats in agenda
Einddatum
Starttijd
Eindtijd
Type
Cultureel evenement
Locatie
Veenkoloniaal Museum Veendam
Omschrijving

Lezing  Middeleeuws Fries recht, met een accent op de Ommelanden door Dr. Han Nydam

Voor Vrije Friezen draaide alles om eer. In hun autonome gebiedjes langs de Nederlandse- en Duitse Noordzeekust werd menige vete uitgevochten omdat men zich in zijn eer voelde aangetast. Wat werd gerekend tot schending van de eer is vastgelegd in zogenaamde Oudfriese boeteregisters: letselschadelijsten met opsommingen van verwondingen, beledigingen en andere geweldsdaden met bijbehorende schadevergoedingen.  Vetes konden worden voorkomen of beslecht door voor het gerecht compensatie te claimen op basis van deze rechtsteksten. Het Middeleeuwse Friese recht gold ook voor de Ommelanden en Ost-Friesland.

Han Nijdam (Amsterdam 1969) studeerde Middeleeuwse Geschiedenis, Antropologie en Oudgermaans aan de Universiteit van Amsterdam. In 2008 is hij aan de Universiteit Leiden cum laude gepromoveerd op het proefschrift Lichaam, eer en recht in middeleeuws Friesland. Een studie naar de Oudfriese boeteregisters. Sinds 2003 is hij aan de Fryske Akademy aangesteld als onderzoeker en coördinator Oudfries. In het kader daarvan is hij medeverantwoordelijk geweest voor de Taaldatabank  van het Fries.

De wetenschappelijke interesse van Han Nijdam gaat vooral uit naar het Oudfriese recht met een nadruk op grotere thema’s zoals belichaamde eer, wraak, vete, de betekenis van geld en de waarde van een mensenleven.

Kosten

kaartverkoop via de museumbalie: € 5,00
MK en Vriend v/h Museum gratis