In samenwerking met de Winkler Prins Scholengemeenschap werd naar aanleiding van onze historische contacten met Letland deze film gemaakt

Bas van der Heide (16) van de CSG Diamantlaan te Groningen liep bij ons een snuffelstage van 2 weken en maakte dit leuke promotiefilmpje:

“Groningse scholen bezoeken ons museum met de Erfgoedbus!”

Cultuurclick Groningen

kids

Spel Toen & Nu

schatkaart

Mijn TIKKIT.nl

Museumgames voor de kinderen van 4 tot 12 jaar !

Tikkit is een leuke nieuwe website die kinderen laat zien wat er allemaal in musea te ontdekken valt. Ook bij het Veenkoloniaal Museum in Veendam haal je een Schatkaart voor je Tikkit-game!!

kids1

Schoolgroepen in het museum

Bezoek als school ook eens het Veenkoloniaal Museum te Veendam!

Het Veenkoloniaal Museum is gehuisvest in de voormalige RHBS van Veendam en vertelt over twee verdiepingen het boeiende verhaal van de Groninger Veenkoloniën. Een verhaal dat meer is dan turf en armoede... Het museum biedt voor alle groepen wat wils. Voor de allerjongsten, maar ook voor het voortgezet onderwijs of de hoogste groepen van de basisschool.

Brinta

Brinta, wie kent het niet? In Nederland bestaat zelfs een hele Brinta-generatie. Brinta werd door de ouders al dan niet met tegenzin met de paplepel ingegoten. Brinta, een merknaam en een product dat tot nu toe alle fusiegolven, naamsveranderingen en moderniteiten heeft doorstaan. Brinta, een welhaast oer-Gronings product.

Veenlust

Veenlust, één van de merkwaardigste gebouwen van Veendam. Een gebouw dat in 1883 op de Internationale, Koloniale en Uitvoerhandel Tentoonstelling te Amsterdam dienst deed als Duits Restaurant en na de tentoonstelling naar Veendam werd verscheept om als Sociëteit dienst te gaan doen. Het Veenkoloniaal Museum bezit meer dan honderd verschillende soorten prentbriefkaarten van de Sociëteit en de daar achter liggende tuin.

Scheepsjagers

De scheepsjagerspenning werd in 1903 in het leven geroepen. De scheepsjagerspenning was een middel voor de provincie om het scheepsjagersvak te reguleren en misstanden tegen te gaan. Momenteel zijn 3435 uitgereikte scheepsjagerspenningen opgenomen in een bestand.

Kiepkerels

Kiepkerels waren marskramers, wandelende warenhuizen. Kiepkerels werden zo genoemd naar de "kiep" (mars of mand) vol koopwaar die ze op de rug met zich meedroegen. Hier het verhaal van de kiepkerel, foto's en afbeeldingen en de muziek van George Petzinger, 'de Zwagers' en 'Daipswale'.